# Accounts.............

#### wheezergeezer

##### Well-known member
368 8
Help is there anyone who is a whizz with accounts,I'm trying to figure out what is a profit, if I can explain in the following example,

Buy. quanitity. price. consid. comm. ptm. stamp. total

1259 393.94, 4959.7 12.5 24.8. 4999.49
Sell, 1259 4.2136, 5304.92, 12.5 5292.93

in this simply Ex. am I right in saying the profit is:292.93 ?

is it a case of subtracting one figure from the other ?

#### Dow Dog

##### Well-known member
409 0
Multiply by 9. Divide by 5 and add 32.
lol

#### BBB

##### Experienced member
1,071 3
you forgot slippage

#### Dow Dog

##### Well-known member
409 0
Ok, take off 2 for slippage ( 1 on each leg )

#### wheezergeezer

##### Well-known member
368 8
Dow Dog, can you please enlighten me further, what figures
should I apply the formula to.............thanks

#### wheezergeezer

##### Well-known member
368 8
I am therefore, even more confused !!!!!!!

#### Dow Dog

##### Well-known member
409 0
Celsius temperature mate.
Takes you to Fahrenheit

#### bracke

##### Experienced member
1,286 12
wheezergeezer

I think DD & BBB are pi##ing you about.

Take the value of your sale away from the total cost of your purchase. The result is your profit or if it is a minus figure it is your loss.

If you want to get the % gain or loss, take the result and divide it by the total cost and multiply by 100.

Example

Total Cost Of Purchase £1000
Value Of Sale £1200
Profit £200
% Gain = 200/1000=0.2 x 100 = 20%

Hope this helps

Regards

bracke

#### wheezergeezer

##### Well-known member
368 8
Bracke.........much appreciated, if I bought say 10,000 @1.00 p/s and then
sold only 2000 @1.20 how would I work this out, also if I buy another [email protected] 1.30p/s and sell the total @ say 1.40p/s , its fair to say I'm losing my marbles trying to figure this out, although I'm getting to grips with excel , I think what I'm looking for is a formula of some kind.......I need to get my accounts ready for my accountant so when he ask's did I make any profit, I can give him an answer, any advice most welcome..........regards

#### raf110

##### Member
63 1
Sell 2,000 * 1.2 = 2,400

Loss 400

left with 8,000
Buy 5,000 * 1.3 = 6,500
Net 13,000 @ 1.24 (([email protected])+([email protected]))/2

Sold 13,000 * 1.4 = 18,200

Profit/(Loss) = 1,680 ((1.4 - 1.24)*13,000)-400 = 1,680

However the exact PL will be 1,700 diff due to rounding off

any questions let me know.

#### raf110

##### Member
63 1
sorry its been a long day it should be;

Sell 2,000 * 1.2 = 2,400

Profit 400

left with 8,000
Buy 5,000 * 1.3 = 6,500
Net 13,000 @ 1.24 (([email protected])+([email protected]))/2

Sold 13,000 * 1.4 = 18,200

Profit/(Loss) = 2,480 ((1.4 - 1.24)*13,000)+400 = 2,480

any questions let me know.

#### wheezergeezer

##### Well-known member
368 8
raf 110...thank you, let me digest and try to work this out over the weekend, I'm sure there will questions I'll need to ask............

Regards............

#### raf110

##### Member
63 1
I have had an incredibly long week and thank god its friday.

3rd time lucky;

the easiest way to calculate

split all you buys and sell

10,000 @ 1
5000 @ 1.3

cost = 16,500

Sell

2000 @ 1.2
13000 @ 1.4

Cost = 20,600

P/L = Sell cost - buy cost

20,600 - 16,500 = 4,100

as a % = P/L / buy cost

4,100/16,500 = 24.85 (are these actual figures, cos if they are I would like to know what strategy you use)

#### sidinuk

##### Established member
624 5
or alternatively...

...look at the total cost of buying and the proceeds from selling, take one from the other and you've got your profit:

10,000 @ £1.00 = £10,000
5,000 @ £1.30 = £6,500

Total cost: £16,500

Sell:

2,000 @ £1.20 = £2,400
13,[email protected]£1.40 = 18,200

Total proceeds: £20,600

Profit = 20,600 - 16,500 = £4,100.

Of course my method differs from Raf110's and my answer is different - which one is right?

#### raf110

##### Member
63 1
great minds do think alike Eventually!!

YOU R RIGHT.

Replies
4
Views
698
Replies
3
Views
547
Replies
0
Views
678
G
Replies
18
Views
2K
Replies
8
Views
623